[Invisible]  [e-space]  [Nekultura]  [Nataceni.com]  [Postreh.com]  [Denikpolitika.cz] Retardér si právě čte: 9 lidí 
   
 Středa, 21. října 2020 svátek má Sabina, zítra Teodor


  Index
  kultura
  názory
  politika
  technika
  povídky
  rozhovory
  zdraví/sex
  historie
  reklamář


  Spřátelené weby:

Nekultura.cz

Medhiho fotoblog


David Spilka – Stříbrný sen (recenze)
Vydáno dne [14.12.2007] / rubrika [kultura]


Stříbrný finalista třetí řady SuperStar David Spilka vydal letos na podzim své debutové CD, které vyšlo s půlročním zpožděním, protože David se neshodl se SonyBMG na jeho hudební podobě, a tak od ní odešel a vydal si CD sám na své vlastní náklady. A jak jsem očekával, historie se opakuje, protože podobně jako Petr Bende překonal Vlastu Horvátha, tak David svým debutem „Stříbrný sen“ po hudební stránce předčil svého někdejšího přemožitele Zbyňka Drdu.

Album kombinuje vlivy hard-rocku a metalu a obsahuje šestnáct písní, z nichž si David většinu napsal sám a otextoval je jeho otec Miroslav Spilka. Jako první singl bylo vybráno „Statečné srdce“, což je píseň s velmi výrazným houslovým leitmotivem v refrénu, který přímo evokuje bojovou atmosféru, která sálá z celé desky. Výtečnou gradaci z poklidných slok do dramatických refrénů mají skladby „Realita“a „Ještě pár kol“. Za nejlepší píseň z desky se dá s klidným svědomím označit titulní „Stříbrný sen“, která ačkoliv nemá příliš chytlavý refrén, celou dobu udržuje v posluchači napětí a dá se srovnat například s Bendeho megahitem „Nad horů svítá“. Do kategorie tvrdších pecek spadají „Zákon džungle“, „Kamenná křídla“ a „Capoeira“, která vypovídá o bojovém tanci, který David provozuje. Asi nejtvrdším kouskem alba je anglicky zpívaný song „Cannibal“. Druhou písní v angličtině je pomalejší „Recognition“, jejíž background je postaven na klavíru. Termínem „rocková balada“ se dá zcela určitě označit něžná píseň „Pro Tebe“.

V kontrastu se zbytkem alba jsou pouze tři písně. Tou první je tancovačková „Chuť se odvázat“, u které neuvěříte, že to není Kabát. Celé album zakončují dva slaďáky, které jakoby vypadly z pera Karla Svobody. První z nich „Úplné citů zatmění“ je duetem s Davidovou přítelkyní a kolegyní ze SuperStar Terezou Najdekrovou (rozhovor s ní si přečtěte zde). V tom druhém „Nejhorší je“ David dokazuje, že je umí zpívat i jinak než chraplákem a dokáže dát do písní i křehký výraz.

Celkově se dá říci, že David na odchodu od SonyBMG vydělal, protože ze sebe nenechal násilím udělat „nového Petra Koláře“ a vydal se alternativnější cestou, která mu přinesla ovoce. A pokud Petr Bende utekl ve své muzikantské tvorbě ostatním klukům ze všech tří řad SuperStar o několik světelných let, David je právě tím, který volá „Pojďme ho chytit!“.

Hodnocení: 8/10


Hodnocení článku
[1]  [2]  [3]  [4]  [5] -
Známka: 2.85
Počet hlasů: 2866


Komentáře k článku:

thomaslist thomaslist

3.10.2020 11:01

something you may like kate

24.01.2019 02:57

SFSFS MONTYU

22.11.2018 07:57

2018.11.19zhouyanhua zhoyzhouyan88

19.11.2018 07:34

samdhprint samdhprint

17.11.2018 08:47

samdhprint samdhprint

17.11.2018 08:46

yaoxuemei yaoxuemei

9.11.2018 03:01

wwwe wwwe

14.09.2018 07:50

RE:recenze? xukaimin

28.08.2018 10:02

dfsfs huangliyue

8.08.2018 09:24

dsd John

30.07.2018 10:57

chenlina chenlina

20.07.2018 03:21

nike clearance nike clearance

4.07.2018 03:18

A abc123456

2.07.2018 04:36

sdfsdf adf

23.06.2018 01:13

CCC cccc

25.05.2018 03:15

cc chenlixiang

17.05.2018 07:16

chenlina chenlina

9.05.2018 02:39

chenlina chenlina

9.05.2018 02:38

RE:RE:RE:Pane autore... ninest123

4.05.2018 07:07

RE:RE:Pane autore... 123

16.04.2018 07:03

wanglili wanglili

10.04.2018 04:36

456 baby

6.04.2018 05:02

RE:recenze? chenlixiang

6.04.2018 02:14

michael kors factory outlet jinyizhixia

15.03.2018 06:27

cbseboardresultxii.in shivam

1.03.2018 09:16

incredible pills canada

26.02.2018 08:57

xiaozheng6666 xiaozheng6666

10.01.2018 03:34

c chenlina

4.01.2018 04:14

20171227caihuali 20171227caihuali

27.12.2017 09:35

الصيانة السر&# alfarida

22.11.2017 22:35

شركة تنظيف بم& alfarida

22.11.2017 22:27

نقل العفش بمص& alfarida

22.11.2017 22:20

فرسان المثال&# alfarida

22.11.2017 22:18

فارس الفرسان alfarida

22.11.2017 22:11

خيول الانجاز alfarida

22.11.2017 22:01

الشحن alfarida

22.11.2017 21:56

طرق مبتكرة لل& alfarida

22.11.2017 21:49

شركة تنظيف با& alfarida

22.11.2017 21:22

AS xukaimin

18.11.2017 02:21

20171109caihuali 20171109caihuali

9.11.2017 03:56

الكمال alfarida

7.11.2017 23:40

الكمال ALFARIDA

7.11.2017 23:35

بيت العز alfarida

7.11.2017 23:31

فرسان المثال&# ALFARIDA

7.11.2017 23:27

الشحن alfarida

7.11.2017 23:20

السفير المثا&# ALFARIDA

7.11.2017 23:14

فارس الفرسان ALFARIDA

7.11.2017 23:07

السيف alfarida

7.11.2017 23:05

بيت العز alfarida

7.11.2017 22:53

الخيول ALFARIDA

7.11.2017 22:51

العياد alfarida

7.11.2017 22:33

نقل العفش بمص& alfarida

7.11.2017 21:58

الدولية المت&# alfarida

7.11.2017 21:41

الدولية المت&# alfarida

7.11.2017 21:39

chenjinyan chenjinyan

6.11.2017 01:58

yaoxuemei yaoxuemei

1.11.2017 07:16

d ylq

27.09.2017 08:30

fgv chenlina

22.09.2017 03:23

yueqin 20170919yueqin

19.09.2017 04:35

DGBDZ hai2017

29.08.2017 09:57

SSS beibei

7.08.2017 15:02

RE:RE:Nejen příšerný zpěv Miroslav Spilka

3.07.2008 14:36

Hej Šilka

18.04.2008 13:48

Shrnutí Superstar Jakub Zelený

13.01.2008 14:34

RE:Drda x Spilka Ivka

18.12.2007 16:18

Drda x Spilka Víťa

18.12.2007 13:30

Díky Lůca

17.12.2007 16:13

Bende Jana

17.12.2007 14:53

Koupená recenze? Michal

16.12.2007 18:46

RE:RE:To Michal a Libča Vladimír Stibořík

16.12.2007 18:04

RE:To Michal a Libča Michal

16.12.2007 17:48

To Michal a Libča Vladimír Stibořík

16.12.2007 16:16

Jo Libča

16.12.2007 11:38

za kolik Michal

16.12.2007 10:55

RE:reakce Vladimír Stibořík

16.12.2007 00:03

reakce ala

15.12.2007 20:02

RE:Pane autore... Vladimír Stibořík

15.12.2007 13:05

Pane autore... kamiq

15.12.2007 10:50

RE:Nejen příšerný zpěv Karel

14.12.2007 22:55

Nejen příšerný zpěv Karel

14.12.2007 22:52

recenze? no jo:o)

14.12.2007 18:16

Nahoru | Přidat komentář | Zobrazit komentáře | hlavní strana 

  Autor článku:
Vladimír Stibořík
Vladimír Stibořík Kulturní redaktor :o)

  Anketa:
Máme Retardér obnovit?
Ano, byl by to humor.
 35%
Ne, jeho doba pominula.
 33%
Tato exhumace dostačuje.
 32%
Hlasovalo: 294290 lidí.

  Nejčtenější články:
David Spilka – Stříbrný sen (recenze) (14176)
Raindown – Tom (recenze) (12379)
Petr Haničinec – nekrolog (13352)
Barevný svět Martina Ševčíka (12653)
Josef Vinklář – nekrolog (13849)
Anketa: Král komiků (kategorie dvojice) (12067)
Luciano Pavarotti – nekrolog (13549)
Teď královnou je Nataša Gollová (14072)
Petr Bende – portrét (14373)
Anketa: Král komiků (kategorie ženy) (11193)
Jiří Zahajský – nekrolog (13303)
Králem komiků je Vlasta Burian (12777)
Kelly Clarkson – My December (recenze) (13012)
L.B.P. – Story Of Life (recenze) (9439)
Bon Jovi – Lost Highway (recenze) (10154)
vydavatel: Jan Soukup
šéfredaktor: Jaroslav Konáš
kontakt: redakce(at)retarder.cz
(c) Invisible systems 1999-2020 a uvedení autoři.
Publikování nebo šíření obsahu Retardéru je bez našeho písemného souhlasu zakázáno.
ISSN 1213-5941
program&design: www.invisible.cz